5 makkelijke manieren om vacatureteksten te verbeteren

Een goede vacaturetekst is een belangrijk onderdeel bij het vinden van een geschikte kandidaat. Een goede tekst spreekt de juiste mensen aan en zorgt voor waardevolle reacties. Uit eerder onderzoek bleek dat de meeste vacatureteksten slecht zijn geschreven. Met deze vijf tips kun je een wervende vacaturetekst schrijven die de doelgroep wél aanspreekt.

1. Maak de doelgroep concreet

Het schrijven van een goede vacaturetekst begint bij het helder krijgen van de doelgroep. Aan welke punten moet je ideale kandidaat voldoen? Pas de tekst van de vacature hierop aan, een tekst voor een chauffeur ziet er heel anders uit dan die van een juridisch adviseur. Maak in de vacaturetekst ook concreet welk opleidingsniveau of ervaringsniveau je zoekt. Wanneer er bijvoorbeeld in de vacature hbo/wo staat, dan zal de hbo’er denken dat het te moeilijk is en een wo’er zal zich ook niet aangesproken voelen omdat het te makkelijk lijkt. Door deze doelgroep concreet te maken, vergroot je de kans dat de juiste kandidaat reageert.

2. Benoem het salaris

Uit data van Jobdigger blijkt dat maar in 16% van de vacatures die online staan, het salaris wordt genoemd. Terwijl het merendeel van de kandidaten hier juist naar kijkt bij het zoeken naar een baan. Als het salaris niet concreet in de vacature staat, haakt een deel van de kandidaten al af en een ander deel ergert zich eraan dat het niet duidelijk is. Daarnaast is er ook de kans dat een kandidaat in een later stadium afhaakt, omdat zijn verwachting over het salaris veel hoger is. Gebruik geen termen zoals ‘marktconform salaris’, maar gebruik concrete getallen in de vacature.

3. Schrijf doelgroepgericht

Waarom zou iemand bij jouw bedrijf moeten werken? Maak duidelijk in de vacaturetekst wat de voordelen van het werken bij jou als werkgever zijn voor de kandidaat. Uit onderzoek van de University van Vermont blijkt dat vacatures die de employee benefits benoemen drie keer zoveel respons krijgen, dan vacatures die zich vooral richten op de eisen aan de kandidaat. Iedere specifieke doelgroep vindt andere arbeidsvoorwaarden belangrijk en zeker bij moeilijk te vervullen vacatures is het de moeite waard om hier extra aandacht aan te besteden. Een handige tool om te kijken welke arbeidsvoorwaarden bij jouw doelgroep passen is de VacatureVerbeteraar. Deze tool zorgde voor de Nationale Vacaturebank voor drie keer zoveel sollicitaties en een verdubbeling van de conversie. 

4. Gebruik een heldere functietitel

Het eerste dat kandidaten zien is de functietitel van een vacature en hierop baseren ze of deze wel of niet bij hen past. Sommige vacatures hebben een hippe functietitel, zoals voice data executive (telefonist) of juist een hele algemene titel (programmeur), terwijl er een specifiekere kandidaat wordt gezocht. Met een heldere titel zorg je ervoor dat de kandidaat jou sneller vindt. Daarnaast beginnen veel kandidaten hun zoektocht op Google en met een duidelijke functietitel is de kans groter dat de vacature ook daadwerkelijk wordt gevonden. 

5. Omschrijf de werkzaamheden

In de gemiddelde vacature staan vaak lange mooie zinnen of onduidelijke termen, terwijl de inhoud van het werk niet echt duidelijk wordt. Beschrijf hoe een gemiddelde dag eruitziet en beschrijf de taken waarmee diegene het meeste bezig zal zijn. Ook kun je in een video de werkdag van een collega laten zien. Hierdoor krijgt een kandidaat een betere indruk van het bedrijf en de werkzaamheden. De kans is dan kleiner dat het achteraf tegenvalt.

Meer tips om slimmer te werven?

Succesvoller werven met data (deel 1)

Winnend werven met data (deel 2)

Wil je meer weten over de VacatureVerbeteraar? Neem dan nu contact met ons op.