Vacatures in de zorg: deze werkgevers doen het wél goed

De schaarste in de zorg blijft toenemen: in 2018 kwamen er ruim 8.000 nieuwe vacatures bij, een stijging van 60% ten opzichte van 2017. Werkgevers moeten dus nog meer hun best doen om de kandidaten te verleiden en binnen te halen. Maar hoe staat het eigenlijk met de vacatureteksten in de zorg? Hoeveel aandacht besteden werkgevers hieraan? Vorig jaar zagen we dat het merendeel van de vacatures bedroevend slecht was geschreven (23 van de 100 punten). En ook dit jaar is het gemiddelde nog steeds erg laag, met 24 punten. Toch zijn er een aantal werkgevers die wel goede vacatureteksten schrijven en hiermee het goede voorbeeld geven.

De beste vacatures zijn in de afgelopen negen maanden geschreven door universitaire ziekenhuizen (30 punten). Vacatures voor starters (27 punten) en werknemers met een werkervaring van 1 tot 3 jaar (27 punten) spelen het beste in op de doelgroep. Over de maand oktober 2018 zijn 240.496 vacatures geanalyseerd en gescoord op basis van de mate waarin de tekst aansluit bij de wensen en verwachtingen van de doelgroep.

Top 10 best scorende vacatureteksten in de zorg (oktober 2018)

In oktober 2018 sloot de vacature voor Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige door Rivierduinen het beste aan op de doelgroep, met een score van 85 punten. Ook de vacatures voor DBC Consulent van Haaglanden Medisch Centrum en Gezinsmanager / Jeugdzorgwerker van Jeugdbescherming Regio Amsterdam scoorden hoog. Rivierduinen zagen we vorig jaar ook al de top 10, maar eindigde toen op een negende plek. Voor deze top-10 zijn de beste vacatures voor een bepaalde functie van een zorginstelling geselecteerd.

Score VacatureVerbeteraar

Organisatie

Functietitel

85

Rivierduinen

Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

78

Haaglanden Medisch Centrum

DBC Consulent

75

Jeugdbescherming Regio Amsterdam

Gezinsmanager / Jeugdzorgwerker

74

GGZ Centraal

Verpleegkundige GGZ

72

UMC Utrecht

Operatieassistent algemene, plastische chirurgie en trauma

71

Amaris

Wijkverzorgende Wijkteam

66

Timon Centraal Bureau

Begeleider

66

Treant Zorggroep

Acute Zorg Verpleegkundige

66

Sint Lucas Andreas Ziekenhuis

(Telemetrie) Verpleegkundige Cardiologie

65

Careyn

Verzorgende IG

 

Score per zorgsector

Wanneer we kijken naar de sectoren in de zorg, dan zien we dat de vacatures in 2018 van universitair ziekenhuizen het beste inspelen op de wensen van de doelgroep. Vergeleken met vorig jaar (25) is dit vijf punten hoger, maar deze score ligt nog steeds erg laag met 30 punten. Een vacaturetekst wordt pas als goed beoordeeld vanaf 44 punten. De vacatures voor Jeugdzorg (16) en Welzijn en Maatschappelijke dienstverlening (20) scoren de minste punten.

Zorgsector Vacaturescore 2018
Universitair Ziekenhuis 30
Ziekenhuizen 25
Geestelijke gezondheidszorg 24

Verpleeg-, verzorgingshuis en thuiszorg

23

Gehandicaptenzorg 21
Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening 20
Jeugdzorg 16

Verantwoording

De analyse is uitgevoerd door Intelligence Group met behulp van de VacatureVerbeteraar en Jobdigger. Deze online tool is door unieke algoritmes en taaltechnologie in staat om vacatures te analyseren op de mate van overeenkomsten met de wensen van de te werven doelgroep. Daarnaast voert Intelligence Group continu het eigen Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek (AGO) uit, waarin de meest gewenste arbeidsvoorwaarden van alle arbeidsmarktdoelgroepen in kaart worden gebracht. Dit met de ambitie om het niveau van doelgroepgerichte vacatures te verbeteren en recruitment Nederland te helpen met het maken van de juiste match op de arbeidsmarkt.