Top 10 gemeenten met de beste vacatureteksten: Gemeente Haarlemmermeer op nummer 1

De schaarste op de Nederlandse arbeidsmarkt is voor 85% van de gemeenten een knelpunt. Om kandidaten te verleiden en binnen te halen is het belangrijk om aandacht te besteden aan de vacaturetekst. Helaas zijn veel vacatureteksten van gemeenten onder de maat, blijkt uit een analyse van onze tool de VacatureVerbeteraar.

De gemiddelde score op de VacatureVerbeteraar in 2019 was voor gemeenten 28 punten (van de 100) en is daarmee twee punten hoger dan de gemiddelde score van alle vacatures in Nederland. In de afgelopen twee jaar is er een stijgende lijn te zien voor gemeenten, van 23 punten naar 28 punten, maar  pas vanaf 44 punten is het een goed geschreven vacature. De VacatureVerbeteraar meet in een tekst hoeveel van de door de doelgroep belangrijke pullfactoren en meest gewenste arbeidsvoorwaarden worden genoemd. De score drukt dus uit in welke mate een vacaturetekst aansluit bij wat de doelgroep zoekt en wil.Als we kijken naar het aantal dagen dat vacatures open staan, dan zien we dat een vacature gemiddeld 23 dagen openstaat. 24% van de vacatures is na 30 dagen nog niet gesloten en 8% staat langer dan 60 dagen open. Onder gemeenten staat een vacature gemiddeld 20 dagen open en staat maar 15% van de vacatures langer dan 30 dagen open. Vermoedelijk komt dit verschil doordat gemeenten vaak een goed gestructureerde sollicitatieprocedure hebben. Hierdoor worden vacatures gemiddeld sneller gesloten. Dit gegeven komt ook overeen met de resultaten uit het Recruitment Kengetallen Onderzoek, de doorlooptijd van non-profit organisaties is zes dagen korten dan die van profit organisaties.

Gemeente Haarlemmermeer op nummer 1

Gemeente Haarlemmermeer schreef de beste vacaturetekst in 2019. De vacature is gericht op een bouwkundige en heeft een score van maar liefst 87 punten. Ook de vacatureteksten voor een Senior Salarisadministrateur van Gemeente Lelystad en een BOA van Gemeente Breda scoorden hoog. Deze top 10 is gebaseerd op de analyse van de VacatureVerbeteraar waarbij meer dan 1 miljoen vacatures zijn geanalyseerd.

Top 10 vacatures gemeenten 2019

Positie

Score VacatureVerbeteraar

Gemeente

Functietitel

1

87

Haarlemmermeer

Bouwkundige

2

79

Lelystad

Senior Salarisadministrateur

3

78

Breda

BOA

4

75

Gooise Meren

Werkvoorbereider Groen

5

73

Utrecht

Medewerker Stafbureau

6

73

Katwijk

Groenbeheerder

7

72

Almere

Werkvoorbereider

8

71

Oegstgeest

Adviseur Financiën

9

70

Weststellingwerf

Beheerder Afvalbrengstation

10

70

Deventer

Programmamanager Veiligheid

 

De best scorende gemeenten van 2019

Wanneer we kijken naar de gemiddelde scores van de VacatureVerbeteraar per gemeente, dan zien we dat Gemeente Lansingerland met een score van gemiddeld 46 punten het hoogst scoort. In de VacatureVerbeteraar staat een score vanaf 45 punten voor een goede score, waardoor Gemeente Lansingerland de enige gemeente is in Nederland die in 2019 goed scoort voor de vacatureteksten. Van de vier grote gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht), staat alleen Utrecht met een vijfde plek in de top 10.

Top 10 gemeenten met de beste gemiddelde score in 2019

Positie

Gemeente

Gemiddelde Vacaturescore

1

Lansingerland

46

2

Almere

39

3

Tilburg

38

4

Amstelveen

37

5

Utrecht

37

6

Westland

37

7

Den Helder

36

8

Oss

33

9

Haarlemmermeer

32

10

Delft

31

Verantwoording

De analyse is uitgevoerd door Intelligence Group met behulp van de VacatureVerbeteraar en Jobdigger. Deze online tool is door unieke algoritmes en taaltechnologie in staat om vacatures te analyseren op de mate van overeenkomsten met de wensen van de te werven doelgroep. Daarnaast voert Intelligence Group continu het eigen Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek (AGO) uit, waarin de meest gewenste arbeidsvoorwaarden van alle arbeidsmarktdoelgroepen in kaart worden gebracht. Dit met de ambitie om het niveau van doelgroepgerichte vacatures te verbeteren en recruitment Nederland te helpen met het maken van de juiste match op de arbeidsmarkt.