Dit zijn de bedrijven en intermediairs die ICT-vacatures doelgroepgericht schrijven

Bedrijven slagen er beter in om in te spelen op ICT’ers dan intermediairs.

Dat de ICT-sector krap is, is een feit. Dagelijks horen we geluiden uit het recruitmentvakgebied dat ICT-personeel moeilijk te werven is en dat personeelstekorten de economische groei dreigen te remmen. Het feit dat vacatureteksten voor ICT-functies in Nederland gemiddeld 22,7 (van de 100) punten met de online tool VacatureVerbeteraar scoren, kan als een belangrijke oorzaak gezien worden waarom ICT’ers niet verleid worden om te solliciteren. Zeker gezien de onvoldoende score van vacatures in de ICT-branches Informatiediensten (16,7) en de IT-dienstverlening (24,3). Dit blijkt uit de analyse met de VacatureVerbeteraar van 222.239 vacatures in januari 2018.

Toch zien wij dat enkele werkgevers en intermediairs er wel in slagen om vacatureteksten zo goed mogelijk te matchen aan de (arbeidsvoorwaardelijke) wensen van ICT’ers. Met dit bericht delen wij onze bevindingen uit het eerste kwartaal van 2018 in het kader van de best geschreven vacatures, best schrijvende bedrijven en intermediairs in de ICT-branche. Om nog maar eens aan te tonen dat geen enkele doelgroep schaars hoeft te zijn, zolang u maar inspeelt op de wensen en behoeften van de doelgroep.

De best geschreven vacatureteksten voor ICT in de afgelopen 3 maanden
In de afgelopen 3 maanden zijn de vacatures voor BI-Talenten, Technisch Projectleider en Junior Fullstack Developer, geschreven door respectievelijk AORTA BI Solutions, Cimsolutions en Portico Consultancy veruit het beste doelgroepgericht geschreven. AORTA BI Solutions had met de vacature voor BI-Talenten de hoogste score van 86 gevolgd door Cimsolutions met de vacature voor Technisch Projectleider (score 83) en Portico Consultancy met een score van 78 voor de vacature van Junior Fullstack Developer. Samen met Star Apple, Qualogy, Uno Automatiseringdiensten, Legian, Centric, Xsarus E-Development & Consulting en ShareValue halen deze bedrijven een ruim voldoende (71,9) om een goed recruitment resultaat te behalen.

Ranking

VacatureVerbeteraar score

Organisatie

Functietitel

1

86

AORTA BI Solutions

BI-Talenten

2

83

Cimsolutions

Projectmanager / Technisch Projectleider / Programmamanager

3

78

Portico Consultancy

Junior Fullstack Developer

4

70

Star Apple

C# Programmeur

5

68

Qualogy

Medior System Engineer

6

68

Uno Automatiseringdiensten

Medior System Engineer

7

67

Legian

Cyber Security Engineer

8

67

Centric

Senior Software Tester Housing & Healthcare

9

66

Xsarus E-Development & Consulting

Magento Developer

10

66

ShareValue

Sharepoint Developer / Architect

Als tip willen wij u meegeven om eens de tijd te nemen om te kijken hoe deze vacatures geschreven zijn. Welke elementen worden benoemd om juist deze doelgroep in beweging te krijgen?

Top-10 best schrijvende bedrijven van ICT-vacatures
Ook is er gekeken welke bedrijven in de afgelopen 12 maanden ICT-vacatures schrijven die gemiddeld gezien het beste aansluiten bij de wensen van de doelgroep. Daaruit blijkt dat Altronic met een score van 73 het beste inspeelt op de beweegmotieven van de te werven doelgroep gevolgd door Kentivo, Planon Building, AccountOne, Prodist Software, Onepoint, QExpertise, Solitee, Meos Almere en Computron. De gemiddelde score van deze bedrijven was 64,2 wat bovengemiddeld en ruim voldoende is.

Ranking Organisatie VacatureVerbeteraar score

1

Altronic

73

2

Kentivo

72

3

Planon Building

71

4

AccountOne

64

5

Prodist Software

62

6

Onepoint

61

7

QExpertise

61

8

Solitee

61

9

Meos Almere

59

10

Computron

58

*Minimaal 5 vacatures in de afgelopen 12 maanden

Top-3 best schrijvende intermediairs
In tegenstelling tot de bedrijven, is het aantal intermediairs dat doelgroepgericht ICT-vacatures schrijft relatief klein. Zo scoort Profit Consulting Eindhoven met een score van 70 het best van alle intermediairs in de ICT-sector gevolgd door Steamz met een score van 54 en delen IT-Mediair, Job Promo en Korndewal de derde plek met een score van 45. Samen scoren deze intermediairs gemiddeld 51,8 wat lager is dan de score van de bedrijven.

Ranking

Intermediair

VacatureVerbeteraar score

1

Profit Consulting Eindhoven

70

2

Steamz

54

3

IT-Mediair

45

3

Job Promo

45

3

Korndewal

45

*Minimaal 5 vacatures in de afgelopen 12 maanden

Verantwoording
De analyse is uitgevoerd door Intelligence Group met behulp van de VacatureVerbeteraar en Jobdigger. Deze online tool is door middel van unieke algoritmes en taaltechnologie in staat om vacatures te analyseren op de mate van overeenkomsten met de wensen van de te werven doelgroep. Daarnaast voert Intelligence Group continu het eigen  Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek (AGO) uit, waarin de meest gewenste arbeidsvoorwaarden en pullfactoren van alle arbeidsmarktdoelgroepen in kaart worden gebracht. Intelligence Group laat iedere maand een analyse uitvoeren over de nieuw geplaatste vacatureteksten en deze worden gepubliceerd. Dit met de ambitie om het niveau van doelgroepgerichte vacatures te verbeteren en recruitment Nederland te helpen met het maken van de juiste match op de arbeidsmarkt.